poniedziałek, 29 grudnia 2014

Kransekake - specjał norweski ;)


Chciałam, aby na naszym świątecznym stole pojawił się jakiś specjał norweski. Padło na "kransekake", głównie dlatego, że:
1) choć mieszkam w Norwegii już 4 lata, to jakoś nigdy nie miałam okazji go spróbować :/ a pojawia się tutaj na każde święto w sklepach (koszt to jakieś 130 kr - ostatnio widziałam - czyli jakieś 60-70 zł)
2) dawno temu w sklepie z używanymi rzeczami kupiłam foremki do jego wypieku...
3) stożkowata konstrukcja wypieku przypomina choinkę :D więc na Boże Narodzenie w sam raz ;)


Korzystałam z przepisu z rodzimego bloga, pewnie każdemu znanego ;) "Moje wypieki", bo takowy się i tam znalazł - o tu - klik. Foremki, to nic innego jak 6 rozmiarowo różniących się od siebie spodków, a każdy z 3-ma wgłębieniami na krążki ciasta, które formuje się ręcznie. Także po upieczeniu mamy 18 kręgów :) od najmniejszego do największego.


Na szczycie mojej choinki znalazł się ozdobiony przez mnie piernik - w kształcie śnieżynki, ale robi za gwiazdkę ;)


A smak? jak dla mnie super! :) z wierzchu chrupiący, w środku ciągnący marcepan? muszę przyznać, że tego wcale nie czuć ;) zaskakuje, i pierwszy raz coś takiego smakowałam. Jeśli macie ochotę spróbować - nie potrzebujecie foremek! ;) można zrobić zwykłe paluszki i np poczęstować gości w noc sylwestrową :)


Dziękuję za wszystkie życzenia i komentarze :* (postaram się jeszcze tam zajrzeć)

Cieplutko pozdrawiam w ostatnich dniach tego roku...
Dagmara :)

84 komentarze:

  1. Wygląda pięknie :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślicznie się prezentuje, aż szkoda jeść:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach, ach!! Wygląda to obłędnie!:):) Nie miałam jeszcze okazji spróbować tego norweskiego specjału a Ty tak pięknie kusisz… chyba ulegnę i upiekę:):) Pozdrawiam ciepło!:):)

    Wspaniałości w Nowym Roku życzę!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))))))))) dziękuję :) proszę spróbować :)
      Dziękuję i wzajemnie! :D

      Usuń
  4. Dagmara cudo stworzyłaś ! Przyznam, że w twojej wersji ten przepis bardziej mi się podoba :) Tak bardziej świątecznie :)))
    Pozdrawia Kociołek Meni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, ciekawe jak smakuje, pewnie rewelacyjnie, pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) smak warty wypróbowania! polecam :)

      Usuń
  6. Wygląda pysznie!!! Oj robisz apetyt na wypróbowanie słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepiękne!!! A jakby tak zrobić coś takiego ze zwykłego ciasta na ciastka? Hmmm, wspaniały pomysł i chyba nie oprę się, żeby nie spróbować. Pozdrawiam serdecznie z Polski - u nas też śnieg :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie by się dało! :) mó mąż stwerdził, ze lepeij te okręgi smakują niż wyglądają ;) w sensie takim, że kojarzą się z suchym, twardym precelkiem a tu nic podobnego ;)

      a u nas roztopy od dzisiaj :(

      Usuń
  8. Jeśli smakuje jak wygląda, to z pewnością jest wyśmienity! A że migdały uwielbiam, więc z pewnością będę musiała kiedyś podobny ukręcić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Dzięki za przepis, to musi być pyszne, uwielbiam marcepan :) to smak mojego dzieciństwa. Spróbuję z paluszkami :)

    Uściski

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo Renatko :) widziałam gdzieś zdjęcia z paluszkami, których końcówki były zanurzone w czekoladzie i z posypką ;) ładnie się prezentowały, choć wiadomo, więcej kalorii ;)

      ściskam i ja! :)

      Usuń
  10. Wow, pyszności :) W wolnej chwili zapraszam na mojego bloga TUTAJ, blog o pasji do shabby chic :) Życzenia noworoczne przesyłam :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To teraz będę polowac na foremki do wypieku tego smakołyku. Pięknie wyszło!
    Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) nowe są drogie, ale w sklepie z używanymi rzeczami to małe pieniądze raczej :) tylko tu w NO ;) moze jak je spotkam to zakupię dla Ciebie :)

      Usuń
  12. Wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda spektakularnie!Chyba dużo roboty przy tym co?Aż 18(!)
    pięter?!Super to przyozdobiłaś, pierniczek na czubku jak wisienka na torcie.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) Dziekuję :) trochę roboty jest, ale chyba nie tyle na ile wyglada ;) bo zdobiło się go śmigiem :)

      Usuń
  14. Fantastyczna choinka, na widok której ślinka cieknie;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dzieki za przepis na norweski przepis, postaram sie kiedys upiec. A jak sie ma KLAMOCIARNIA, czy juz odeszla w kat? Pozdrowienia Ola

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prosze bardzo :)
      a chodzi oto że nie użyłam tego słowa? bo ja w zasadzie tą nazwą nazywam konkretny sklep, a to było w innym :) ale w sumie też klamociarnia :D ;)

      Usuń
  16. Piękny wypiek, zazdroszczę tych foremek:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję :) foremki pewnie gdzies da się kupić, no ale nie wiem jak to jest na polskich stronach szczerze powiedziawszy

      Usuń
  17. Dzieło sztuki,aż szkoda zjeść :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Fantastic!!!!!
    Happy happy New Year to you and yours
    Elisabeth

    OdpowiedzUsuń
  19. Cieszę się, że coraz częściej tu zaglądasz. Wiem, że Anielka wymaga większej uwagi. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) na razie częściej, potem zobaczymy, wszystko zależy od różnych rzeczy... ale miło mi, że ktoś się tym częstszym bywaniem cieszy :D pozdrawiam :)
      Wszystkiego najlepszego w Nowym roku! :)

      Usuń
  20. Ciasto wygląda obłędnie :) Sama miałam ochotę je upiec ale jeszcze się nie złożyło. Przesyłam najlepsze życzenia na Nowy Rok.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :))) ja sama nie wiem ile czasu przeleżały u mnie te foremki, ze dwa lata? O.o tak jakoś ;) bo cięzko się zabrać, za coś nowego, w dodatku czego się nie jadło i nie wiadomo czy smak zgadza się z oryginałem hehe

      Usuń
    2. Aaa dziękuję i również najlepsze życzenia składam!

      Usuń
  21. O nie,nie dość,że pięknie wygląda, to takie pyszne musi być! idę tym bardziej :) !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Idź, idź - zaczekamy z ciastem :D ;)
      A tak serio, to ja nie wiem o co chodzi z tymi alergiami :((((( ale to sobie musimy na priv pogadać... :*

      Usuń
  22. Jaka to musi być pychota,uwielbiam marcepan

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. :) polecam zrobienie paluszków Jago :) buziaki posyłam! :)

      Usuń
  23. jej, wygląda pysznie i pięknie pewnie smakuje. przepis już spisuję do mojego tematycznego notatnika i na pewni już wkrótce spróbujemy upiec z Oleńką coś podobnego.

    OdpowiedzUsuń
  24. Kreatywne podejście :)).
    Wszystkiego dobrego w nowym roku!

    OdpowiedzUsuń
  25. fantastyczne, czy to nie przypomina czasem makaroników??
    muszę zrobić ,zwłaszcza że przepis jest całkiem prosty

    pozdrawiam
    http://home-of-my-dreams.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gdzieś mi się obiło, że chyba tak, ale szczerze powiedziawaszy to nie wiem, bo je tylko widziałam, ale też nigdy nie jadłam ;) nie wiem jak mają się proporcje składników... ;) choc pewnie są te same :)
      Polecam :)

      Usuń
  26. witam! ładnie tu u ciebie ! ;)
    Zapraszam do mnie http://handmade-with-love-by-klaudia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. Ciasto wygląda rewelacyjnie i pewnie na równi smakuje, bardzo lubię migdały.
    Zdjęcia jak zwykle piękne. Czy mogłabym się dowiedzieć jak zrobić zdjęcie z takimi "świetlnymi kółeczkami"? Wszystkiego najlepszego w nadchodzącym Nowym 2015 Roku. M S-P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :)
      Co do zdjęć, to musisz mieć jasny obiektyw :) i jak robisz zdjęcia to otwartą przysłonę, liczy się też odległość fotografowanego przedmiotu od światełek - kwestia eksperymentów ;)
      Dziękuję i wzajemnie :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź, niestety nie posiadam takiego obiektywu, ale pomyślę nad zakupem:) Proszę o więcej wpisów w przyszłym roku:). M S-P

      Usuń
  28. Pięknie wygląda, a taki prosty przepis, tylko foremki:) pozdrawiam serdecznie aga

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bez foremek też się da ;) ale trudniej, dłużej...

      Usuń
  29. Wow, jestem pod wrażeniem :) Naprawdę aż szkoda jeść! Znasz jeszcze jakieś inne ciacha z serii tych świątecznych? Ja widziałam ostatnio takie cudeńko http://www.mojanorwegia.pl/kuchnia/delfiakake__swiateczny_norweski_przysmak-9153.html
    Miałam nawet je zrobić, bo mąż pożera wszystko, co słodkie... Ale jakoś zabrakło czasu, dużo pracy itp.
    Czekam na kolejne wypieki, masz talent :)
    Pozdrawiam, Anka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo proszę pierwsze widzę O.o serio, nie znałam go ;) typowo norweskich wypieków jest dużo, na Sylwestra robiłam krumkaker - wspominałam juz o tym na blogu ;)
      Dziekuję bardzo :)

      Usuń
  30. Wyglada wspaniale, nie watpie ze tez tak smakuje :)
    Wszystkiego Najlepszego w Nowym Roku!
    usciski

    OdpowiedzUsuń
  31. Jestem wielką i... niepoprawną amatorką marcepana. Kiedyś dawna firma Odysa na "otarcie łez" (na święta był na statku) przysłała mi tort marcepanowy. Potraktowałam go dosłownie jako pocieszenie i prawie cały wszamałam w dwa dni. Słono musiałam zapłacić za tę słodycz. 2 tygodnie w szpitalu na ostre zapalenie trzustki :(
    Od tamtego czasu muszę ostrożnie dawkować sobie takie smakołyki, ale zrezygnować nie potrafiłam.
    Z pewnością w przyszłym roku wypróbuję ten przepis. Już go sobie zapisałam :) Dziękuję.
    Szczęścia Wam życzę pod norweskim niebem i spełnienia marzeń na ten Nowy Rok!
    :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojojoj :(
      ja też lubię marcepan ;)
      Dziękujemy. Niech i się Wam szczęści :*

      Usuń
  32. Twoja rodzinka to ma szczęście że Ciebie maja , nie dość że piękna i zdolna z Ciebie kobieta Dagmaro, to jeszcze takie piękne smakołyki potrafisz zrobić ...
    Szczęśliwego Nowego Roku !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehehe ;) to ja już nie wiem jakie szczęście ma Twoja rodzinka ^.^
      Dziękuję, buziaki! :* Wzajemnie!

      Usuń
  33. Wygląda przepysznie. Tobie także życzę cudownego 2015!

    OdpowiedzUsuń
  34. Polecam! Dziękuję i wzajemnie! :D

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda super , a pewnie smakuje jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Przepiękna choinka. I myślę, że jest też pyszna, Chcę wypróbować przepis, ale ponieważ nie mam foremek upiekę pewnie paluszki. Jednak z myślą o następnych Świętach :) chciałam zapytać jaki jest obwód lub średnica najmniejszego i największego kółka, aby narysować takie na papierze i upiec bez foremek.
    Bloga śledzę już od dłuższego czasu i z każdym postem zachwycam się pięknymi zdjęciami i świetnymi pomysłami. Gratuluję i pozdrawiam. Aga:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Otworzyła salon kosmetyczny i myślę o tym gdzie kupić stare krzesła fryzjerskie, wyposażenie salonu kosmetycznego łódź i fotel pedicure spa używany. Gdzie najlepiej szukać takich sprzętów? Czy możecie polecić jakąś hurtownie? Czy warto zamawiać przez Internet? Wybrałam sklep www.newfacebeauty.pl, lampa-lupa.pl/. Salon w Warszawie, zapraszam wszystkich. Rabaty dla klientów z bloga)

    OdpowiedzUsuń
  38. في العديد من البلدان، توجد قوانين ولوائح تنظم استخدام السقالات والشدات المعدنية في الأعمال البنائية. يجب أن تتم صيانة وتفتيش هذه الهياكل وفقًا للمعايير والمواصفات المحددة للقانون للامتثال في شركات تركيب شدات معدنية في مصر كذلك تكون السقالات والشدات المعدنية أساسية لدعم عمليات البناء والتشييد. يجب أن تكون هذه الهياكل قوية ومستقرة لتعزيز السلامة والاستقرار العام للمباني أثناء البناء.

    OdpowiedzUsuń

Anonimie - jeśli chcesz się wypowiedzieć, podpisz się ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...